Tehokkain auringon- ja lämmönsuojaus saavutetaan asentamalla screenkaihdin ikkunan ulkopuolelle. Yleisimmin käytetty tuote on moottorikäyttöinen rullakaihdin, jonka screenkangas kulkee pystysuunntaisesti, lähellä lasipintaa sivuohjainten varassa. Sivuohjaimet eri tuotetyypeissä ovat erilaisia, joko alumiinisia sivukanaaleja, ruostumattomasta terästä valmistettuja tankoja tai vaijereita. Screenkankaan alareunassa oleva painava alalista kulkee ko. ohjaimen sisällä tai läpi pitäen kankaan suorana, sekä suojattuna tuulelta. Tässä tuotetyypissä kangas on aina hivenen kapeampi kuin mitä on mekaniikan maksimileveys. Kankaan rullaputki sekä putken sisällä oleva huomaamaton moottori on alumiinisen yläkotelon sisällä. Näin mekaniikka on suojattuna myös vesisateelta ja likaantumiselta.

Mikäli suojattava ikkuna pinta-ala on suuri/ korkea tai kohde tuulisella paikalla, erinomainen tuote on ns. zip-screen. Kankaan sivureunoihin kiinnitetään ikäänkuin vetoketju, joka kulkee alumiinisen sivukanaalin sisällä olevan tukevan muovikiskon sisälle lukittuna. Zipperi, siis vetoketju estää kankasta tulemasta pois sivuohjaimista. Näin myös kangas peittää suojattavan lasipinta-alan koko laitteen leveydeltä.

Sivuvarsimarkiisi on perinteinen tuote ikkunoiden auringonsuojakseen. Kuten tuotteen nimikin kertoo, ikkunan sivuilla olevat varret “kippaavat” kankaat seinästä ulospäin.  Varsi kääntyy lähes 180 astetta, mutta usein varren kulma ikkunaan nähden on n. 90 astetta, jolloin ikkunan alareuna varjostuu jo riittävästi. Aikaisemmin käytettiin normaalia akryylistä valmistettua markiisikangasta, joka toki tuo edelleen erittäin hyvä hyvän suojan aurinkoa sekä kuumuutta vastaan. Kun kankaaksi valitaan screenkankangas näkyy huoneeseen sisälle kankaan läpi myös maisemaa, puita sekä taivasta, aikaisemman markiisikankaan sijaan. Sivuvarsimarkiisi on myös usein moottoroitu.

Kun suojattava ikkuna on korkea  mutta ei välttämättä kovin leveä, on hyvä tuote liukuvarsimarkiisi. (“markisolette”) Tässä yhdistyvät edellä kuvattujen tuotteiden ominaisuudet:  Screenkangas kulkee sivuohjaimissaan alas, kunnes tapaa lähes ikkunan alareunaan asennetun stopparin, jonka jälkeen sivuvarsi kääntyy ikkunasta ulos päin 90 astetta. Ikkunan aivan alareuna jää näin paljaaksi kankaasta, tuoden visuaalista viihtyisyyttä huonetilaan, mutta siltikin ulospäin kääntyvän sivuvarren ansioista kangas varjostaa koko lasipinnan.

Ulkopuolisia screenkaihtimia

Ulkopuolisia screenkaihtimia. Eri screenkankaat ovat ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia, kuvissa näkyvät kuosit on valittu yhdessä asiakkaamme kanssa vastaamaan heidän tarpeisiinsa. Kankaan avoimuus, väri, lämmönheijastusarvot – näihin kannattaa aina kiinnittää paljon huomiota valintaa tehtäessä.